Miért együnk szuper ételeket?

Mi is az a szuper étel azaz superfood?

A superfood kifejezés ma már nem újdonság, de már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”.

Az amerikai Merriam-Webster szótár is tartalmazza a szuper étel fogalmát, mely szerint “egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és/vagy fitonutriensekkel” leírást adják. Azaz mindkét definíció alapján a különösen egészséges és tápláló étel szinonimája. A kifejezés széleskörű használata azonban csak a ’90-es évek végén terjedt el, amikor a superfood kifejezéssel egy cikk jelent meg az amerikai Nature Nutrition magazinban. Pontos definíció híján általánosságban elmondható, hogy azokat az élelmiszereket soroljuk a szuper ételek közé, amelyek tápanyagtartalmuk miatt kiemelkednek a többi közül, így kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségre.

A szuper ételek az alábbi tápanyagokban gazdagok:

– vitaminok
– ásványi anyagok
– enzimek
– aminosavak
– eszenciális zsírsavak
– antioxidánsok
– jó minőségű fehérjék
– fitonutriensek
– hasznos zsírfélék

Miért fontos a szuper ételek fogyasztása?

A szervezetünk optimális működéséhez kiemelten fontos, hogy változatosan táplálkozzunk és tápanyag dús ételeket együnk. A szuper ételeknek azaz az előnye, hogy jelentősen több tápanyagot tartalmaznak, még néhány zöldségnél és gyümölcsnél is. Így a szuper ételek fogyasztása során minden falattal több tápanyaghoz jutunk, mint bármelyik más egészséges étel esetében. Jellemzőjük a rendkívül magas antioxidáns tartalom is valamint számos tudományos kutatás igazolja, hogy megvédik a sejteket a károsodástól, erősítik az immunrendszert és rákellenes hatással is bírnak.

Egy szuper étel teljesen természetes, nem tartalmaz vegyi anyagokat, egyéb káros vegyületeket vagy hormont.

A fogyókúrázók célkitűzéseiben is segítenek a szuper ételek, mert biztosítják a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat, és kevés kalóriát tartalmaznak.

A szuper ételek fogyasztásával több tápanyaghoz juthatunk, egészségesebbek lehetünk, méregteleníthetjük a szervezetünket és gyorsabban fogyhatunk.

Íme egy kis ízelítő a legnépszerűbb szuper ételekből:

 

Avokádó

Közel 20 féle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz valamint telítetlen zsírsavakban gazdag, támogatja az optimális LDL és HDL koleszterinszintet, segíti a fogyást, lutein és zeaxantin tartalma megvédi a szemet és a bőrt az öregedéstől.

 

Goji bogyó

Gyógyító hatása évezredek óta ismert, antioxidánsokat és aminosavakat tartalmaz valamint több, mint 20 féle ásványi anyagot és vitamint. A kínai gyógyászatban a látás javítására, az energia növelésére és vírusos megbetegedések ellen használják.

 

Fekete áfonya

Gazdag vitaminokban, oldható rostokban és fitonutriensekben. Flavonoid tartalma miatt, fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Talán az egyik legismertebb és leggyakrabban emlegetett szuper étel.

Spirulina

Több, mint 500 millió éve terem a földön, ez az értékes tápanyagforrás, melyet már az aztékok is ismertek és fogyasztottak. Fő összetevői a fehérjék és az omega zsírsavak. Jótékony hatásnak hosszú a listája, de a legkiemelkedőbb talán a vitalizáló és immunerősítő hatás. Serkenti az agyműködést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A spirulina pozitív hatással van a vércukorszint szabályozására és segít megelőzni a gyulladásos folyamatokat.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.