Hogyan támogatja szerveztünk optimális működését a D-vitamin, ami valójában nem is vitamin?

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem hormon, melynek hatása szerteágazó, nemcsak egyetlen
területre korlátozódik. Vitaminnak azokat az élettanilag fontos szerves vegyületeket nevezzük, amelyekre szüksége van szervezetünknek, de nem vagyunk képesek elégséges mértékben előállítani. A táplálékkal bevitt molekula neve D2-vitamin vagy ergoszterol. Fő forrása a máj, a tejtermékek, a halolaj és a tojás. Viszont a D3-vitamint, a létfontosságú kolekalciferolt elő tudja állítani a bőrünk a napsugárzás segítségével. De nem a napsugár szállítja a vitamint, csupán sugárzási energiájával elősegíti létrejöttét.
Mind a D2-, mind a D3-vitamin szinte hatástalan: ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk. Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin. Ezért a D-vitaminok valójában inkább hormonok.

D-vitamin tartalmú élelmiszereket, mint pl. a hal vagy a belsőségek, a modern táplálkozási szokások által nem tudjuk elégséges mennyiségben a szervezetbe juttatni, így összességében jelentősen kritikus ennek a létfontosságú tápanyagnak a szintje szervezetünkben azaz az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved.

Pedig D-vitamin feladata igen széleskörű:

1. Szerepe van a normál csont- és fogszerkezet fenntartásában, hiszen a megfelelő D-vitamin szinthez szükséges a hatékony kalcium felszívódás, és a normál kalcium és foszfát szint fenntartása a vérben, amely a normál csont és fog mineralizáció követelménye. Ezen túlmenően a D-vitamin meghatározza a csontsűrűséget, ami részben felelős a csontok kalciumtárolásáért.
2. Támogatja a normál sejtosztódást, mert a D-vitaminnak fontos funkciója van a sejtek képződésében, a sejtosztódásban és sejtnövekedésben a különböző mechanizmusokon keresztül.
3. A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez az immunrendszer különböző sejtjeiben azáltal, hogy
a D-vitamin receptorai a test normál védekezőképességének működését mozgásba hozzák, ha a receptoroknak elegendő a D-vitamin szintje.
4. Fenntartja a normál izomfunkciókat, mert a D-vitamin elősegíti a kalcium beáramlását az izomsejtekbe, és a fehérjék újraképződéséért felelős az izomban, amely fontos az izomerő kialakulása miatt.
5. Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
6. A D-vitamin szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is.

A D vitamin és a csontritkulás
Az osteoporosis kockázata is csökkenthető D-vitamin bevitele által a Centrum tanulmánya szerint. 173 idős csípőtáji törést elszenvedett páciens naponta kapott D-vitamint. A csoport egyik fele a javasolt standard adagot, 800 NE-t (nemzetközi egységet) kapott, a másik fele pedig ennek két és félszeresét. Eredmény: azok a páciensek, akik magas dózisban kapták, 60%-kal kevesebbszer szenvedtek súlyos sérüléseket és 90%-kal kevesebb esetben kaptak súlyos fertőzést. 

A magas D- vitamin adag mellékhatásait nem lehetett meghatározni. A legtöbb iránymutatás szerint napjainkban az ajánlott napi adag 800-2000 NE, amely jelentősen több mint a korábbi ajánlások 400-600 NE. A D-vitamin rendkívül fontos az izmok és csontok számára – mondja Dr. Peter Peichl a bécsi Evangélikus Kórház igazgatója.

A grazi tudós Prof. Dr. Harald Dobnig kiegészíti: „jelenlegi ismereteink szerint a Vitamin-D-státusz nem csak a csonttömeg fenntartásához szükséges, hanem az izomerőéhez, izomkoordinációéhoz és egyensúlyéhoz is.” Világos tehát, hogy ez a vitamin csökkenti az esések és törések kockázati tényezőit. D vitamin nélkül a gyomor a kalciumnak csak töredékét képes az étrendből felvenni. „A D vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a bélcsatornából, és növeli a beépülését a csontokba.” – említi Peichl, – “és aki hetente 40 csepp D vitamint vesz magához, meggyőződésem, hogy elkerüli a korral járó izomfájdalmat.” A lényeg, hogy a D vitamin sokkal fontosabb a csontok szempontjából, mint a kalcium, ami eddig az élen járt.
(Forrás: diepresse.com)

Mely betegségek fokozzák a D-vitamin-hiányt?

A máj- és epeúti megbetegedések és vesebetegségek miatt, valamint a kor előrehaladtával D-vitamin-hiány alakul ki. A koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek szintén hatással lehetnek a D-vitamin szint mennyiségére. A D-vitamin hiány szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, és akár az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is.

Mik a jelei a D-vitamin hiánynak?

Érdemes ellenőriztetni a D-vitamin szintet, ha csontritkulásban szenvedünk, ha magas a vérnyomásunk, ha meddőséggel küzdünk, ha elmúltunk már 40 évesek. A D-vitamin hatására testünk minden egyes sejtje meg tudja tartani az energiaszintjét. Ha nem szedünk eleget, akkor kifejezetten gyengének érezhetjük magunkat, még akkor is, ha eleget alszunk.
Ha az átlagnál magasabb a test hőmérsékletünk, de lázasok még nem vagyunk, ha fokozottan izzadunk, ha folyamatosan kimerültnek érezzük magunkat, gyanakodhatunk D-vitamin-hiányra. Ha folyamatosan fájnak a csontjaink és az izmaink, az szintén utalhat D-vitamin-hiányra. A túl alacsony D-vitamin-szint depresszióra is hajlamosít. A pontos okát jelenleg is kutatják, jelen álláspont szerint az a legvalószínűbb, hogy ilyenkor az agy nem képes elegendő mennyiségben termelni bizonyos hormonokat, például szerotonint.
Összességében tehát létfontosságú a szervezetünk D- vitamin szintjének optimális fenntartása, amit a nyári hónapok kivételével, egész évben szükséges a javasolt mennyiségben pótolni. A webshopunkban megvásárolható D-vitamin különlegessége, hogy olyan komplex összetételben kerül a szervezetünkbe, ami jelentős mértékben növeli a felszívódását és ezáltal a hasznosulását. 

Részletes információk egy termékről ami a fent leírtakkal kapcsolatban segíthet  IDE kattintva érhető el.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.