Hogyan őrizhető meg a nők hormonrendszerének optimális működése?

Milyen hatásai vannak a D-vitaminnak a nők hormonrendszerére?

A nők szervezetében az ösztrogén és progeszteron hormonok megfelelő szintje számos folyamat szabályozásáért felelős. Az ösztrogénnek szerepe van a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin szint szabályozásában, de hatással van a mell szöveteinek állapotára is. A progeszteron megfelelő szintje szükséges a normális menstruációs ciklushoz, a fogantatáshoz és az egészséges terhességhez is. Ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen haladjon, ezeknek a hormonoknak folyamatosan megfelelő arányban kell jelen lenniük a szervezetben. Ha elbillen az egyensúly, az egy sor kellemetlen tünetet vonz maga után. Ehhez az elbillenéshez gyakran elegendő egy apróság, mint a D-vitamin hiánya.

Mi történik amikor felborul az ösztrogén-progeszteron szint optimális egyensúlya?

Cikluszavarok
A progeszteron elsősorban a menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős. Ha lecsökken a progeszteron-szint és túl magas az ösztrogén-szint megjelenik tünetként a menstruáció jelentős késése vagy akár elmaradása. Ha normalizálódik a progeszteron-szint, de az ösztrogén még mindig magas, akkor viszont túlságosan bő lehet a havi vérzés. Ez is igazolja, hogy a hangsúly a hormonok megfelelő arányán van.

Meddőség
A progeszteront ún. terhességi hormonnak is szokták nevezni, mivel nélküle a terhesség nem tud
létrejönni és fennmaradni. Amikor a megtermékenyülés bekövetkezik, a progeszteron hormon biztosítja a terhesség fennmaradását, elhárítja az anyai immunválaszt az 50%-ban genetikailag idegen magzat ellen. Ha alacsony a progeszteron-szint, jóval nagyobb a vetélés valószínűsége, de önmagában a megtermékenyülés esélye is csökken.

Mellrák
A mell szöveteinek változásaira szintén ez a két hormon van hatással, ezért pl. a menstruáció alatt enyhén megduzzadnak a mellek és a terhesség alatti mellnövekedésben is szerepük van.Ennek következtében, ha az ösztrogénszint tartósan magasabb, mint az ideális, az sajnos jelentősen növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Hogyan segít a D-vitamin az egészséges ösztrogén-progeszteron egyensúly fenntartásában?

Több kutatás is bizonyította már a D-vitamin és a női hormonok megfelelő szintje közötti igazolható
összefüggést. Így többek között a gyakran előforduló Dysmenorrhea (erős görcsökkel járó menstruáció, amely erős fejfájást akár hányást is okozhat) panaszokkal élő nőket vizsgálták 2012-ben Amerikában, akiknek a szervezetében alacsony volt a D-vitamin szintje. A vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy jelentős javulást tapasztaltak már a 2. hónap után azok a nők, akik D-vitamint szedtek.

 

Egy másik vizsgálat az ovuláció hiánya és a D-vitamin alacsony szintje között mutattak ki egyértelmű összefüggést. A vizsgált nők 93% százalékának alacsony volt a D-vitamin szintje. A vizsgálatban résztvevő PCOS betegek közül senkinél nem mértek megfelelő D-vitamin szintet.

A fentebb leírt eredmények is biztatóak, de személyesen is megtapasztalhattuk már a környezetünkben, hogy pl. több évnyi fogamzásgátló tabletta szedése után nem rendeződő ciklus szabályozásában is hatékony támogatást nyújtott a megfelelő dózisú D-vitamin szedése.
Ha felkeltette a téma az érdeklődésed és szeretnéd kipróbálni egy magas biológiai hasznosulású  D-vitamin készítmény áldásos hatásait, kattints IDE.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük