Boldogságunk titka a beleinkben rejtőzik?

Hallottál már arról, hogy a bélbaktériumaink képesek szervezetünk dopamin ellátottságát növelni?

Egyre több kutatási eredmény születik a mikrobiom vizsgálatával kapcsolatban a pszichiátriai kórképek esetén kifejtett hatásairól, amelyek azt bizonyítják, hogy a bélrendszerünkben élő jótékony mikroorganizmusok alapvetően meghatározzák közérzetünket, hangulati állapotunkat, pszichés értelemben vett terhelhetőségünket!

Dopamin termelés serkentése:

A bél mikrobiomban található jótékony baktériumok képesek támogatni testünk dopamin ellátottságát. A dopamin az idegrendszerben és a hormonrendszerben is fontos szerepet tölt be, az idegsejtek közötti jelátviteli folyamatokban kulcsfontosságú vegyület. A dopamint gyakran jutalmazó hormonnak is nevezik, hiszen közvetlen hatással van agyunk jutalmazó rendszerére, amely befolyásolja az aktuális hangulati állapotunkat. 

A dopamin alacsony szintje a csökkent szerotonin szinttel párosulva kedvez a szorongásos zavarok kialakulásának és a depressziós tünetek felerősödésének.

A beleinkben élő baktériumok faji diverzitása nagyban függ a táplálkozási szokásainktól. Ha például valaki sok édességet fogyaszt, akkor az agresszív szénhidrát anyagcserét folytató baktériumok szaporodnak el a bélrendszerében. Viszont, ha valaki a zöldségeket részesíti előnyben, akkor az annak megfelelő törzsek lesznek nagyobb számban jelen a bélflórájában. Amennyiben a baktériumok az anyagcseréjüknek megfelelő “kedvenc ételt” kapnak a gazdaszervezettől (akinek a döntésére egyébként hatással vannak a jótékony törzsek), akkor ezek a mikroorganizmusok a szervezetünknek fontos mikrotápanyagokat (vitaminok, aminosavak), antioxidánsokat, zsírsavakat, gyulladáscsökkentő anyagokat és egyéb faktorokat termelnek.

A bélbaktériumok által termelt aminosavak közül kiemelendő a tirozin (L-tirozin) és a triptofán. Ezek az anyagok a bélrendszerből felszívódva eljutnak a keringés útján az idegsejtekhez. Szerencsés dolog, hogy az idegsejtek képesek ezen aminosavakból az önmaguk egészséges működéséhez szükséges hormonokat, azaz dopamint és szerotonint is előállítani. Egyfajta önfenntartó hormontermelő rendszerként a bélflóra képes döntő mértékben hozzájárulni a hormonális egyensúlyhoz az idegi működés tekintetében. A dopamin és a szerotonin termelés már a belek falában lévő idegsejtekben megkezdődik, de az itt termelődött hormonok nem jutnak el a központi idegrendszerbe, mivel a vér-agy gát nem engedi át őket, testünk egyéb szegleteiben fejtik ki hatásukat.

A kutatási eredmények száma fokozatosan nő és egyre nagyobb a remény, hogy az ún. pszichobiotikus törzsek kiegészítő terápiás hatása komoly eredményeket fog hozni a jövőben a pszichiátriai betegségekben szenvedőknél.

(Szerkesztői megjegyzés: több hazai pszichiáter már eredményesen alkalmazza a saját pacientúrájában a Webshopunkban megvásárolható pszichobiotikus törzseket tartalmazó termékünket. Forrás: Pintér Zoltán termékfejlesztő)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.