A Probiotikumok szerepe és jótékony hatása

Az emberi szervezet működésének egyik alappillére az egészséges bélflóra, amit az emésztőrendszerben közreműködő több, mint 500 mikroorganizmus harmonikus működése biztosít. Ha a bélflóra megsérül, probiotikus tejsavbaktériumokkal állíthatjuk helyre a normál működését.

Mi a probiotikum?

A probiotikus baktériumok olyan mikroorganizmusok, amelyek jótékonyan támogatják a szervezetet. Legismertebbek a tejsav- és a bifidobaktériumok (Lactobacilli, Bifidobacteria). Ezek szaporodásukkal benépesítik a bélrendszert, javítják az emésztés hatékonyságát, segítenek az emésztőrendszer egészségének és az immunrendszer működésének fenntartásában. Jelentős szerepük van a kórokozók szaporodásának megakadályozásában. A probiotikus baktériumok a belek természetes lakói: minden egészséges ember bélrendszerében megtalálhatók. Sőt, nélkülük nincs egészséges ember!

Miért fontos a bélflóra egyensúlya?

Amikor megszületünk a bélrendszerünk még nem tartalmaz baktériumokat, de néhány nap múlva már megjelennek az első törzsek és a negyedik-ötödik hétre létrejön a “bélflóra”, ami az emberi szervezet egyik legfontosabb védőgátja a fertőzésekkel szemben. A bélflóra egy komplex szervezet, amelynek összehangolt tevékenysége élettani folyamatok sorozatában játszik vezető szerepet. Ha az egyensúly felbomlik, a szervezet a kórokozókkal szemben egyre védtelenebbé válik. A bélflóra összetétele megváltozik, káros folyamatok láncolata alakul ki.

A probiotikumok triplán jótékony hatása

A bélflóra sérülése esetén, probiotikus tejsavbaktériumokkal állíthatjuk helyre a normál működését:

  1. a probiotikus baktériumok jótékony hatása egyrészt akkor tapasztalható, amikor a bélfalon a káros mikroorganizmusokkal szemben a területfoglalás versenyét ők nyerik, azaz kiszorítják a kórokozókat.
  2. képesek úgynevezett ellenanyagokat (baktericideket) termelni, melyek gátolják a káros mikroorganizmusok létezését.
  3. a prebiotikumok, amelyek a jótékony baktériumok tápanyagai – fructooligoszacharidok – csak a jótékony baktériumok számára emészthetők, míg a kórokozók nem tudják ezeket lebontani, így szinte kiéheztetik őket.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük